Introduktion

Känn dig själv

Personlig utveckling innebär att man ser på sin egen utveckling på ett mer medvetet vis där man reflekterar, analyserar och praktiserar det man lär sig framför allt om sig själv. Eftersom du är en människa kommer du förstås även att lära dig om andra, de är ju också människor och i grunden är vi alla lika, oavsett när och var vi lever.

Sokrates var en grekisk filosof som menade att om man lyssnar till sig själv upptäcker man samvetets och förnuftets röst. ”Känn dig själv” var hans valspråk och tittar man ovanför ingången till Apollons tempel (byggt ca 400 f.k.) i Delphi står detta inristat i stenen.

2500 år senare uttryckte Einstein sig med andra ord men med samma innebörd: "Förnuftet är en tjänare, intuitionen är en gåva. Vår kultur har gjort tjänaren till mästare och glömt gåvan."

Så, vad är personlig utveckling för dig? Svår fråga att svara på, kanske räcker det med att konstatera att för att kunna börja tänka i de banorna behöver man vända sig inåt, mot sig själv, med intresse.

Vart vill du?

Vad är ditt mål? Har du ett mål eller vill du bara bli lite mer vän med dig själv?

Vad är syftet med att du köpt denna kurs? 

Ett nytt arbete som får dig att känna mening?

En jämlik relation byggd på sunda värderingar? 

Byta spår helt i livet? 

Lära känna dig själv?

Oavsett vad som är ditt syfte måste du vara beredd att avsätta tid. För reflektion, för övningar, för mera reflektion efter övningarna. Helst en stund varje dag, helst i kombination med meditation, det vill säga att stilla vända dig inåt och pausa de intryck som sköljer över oss varje sekund. På så vis optimerar du möjligheterna att genom materialet du ska få ta del av, verkligen åstadkomma att du uppnå det du önskar, eftersom du har svaren inom dig. Det må låta som en klyscha men sanningen är att ingen annan vet bättre än du vad du mår bra av.

Är du beredd att anstränga dig för att nå dit du vill? Låta det ta tid? Optimalt avsätter du exempelvis två timmar samma dag, samma tid varje vecka. När man arbetar med sin personliga utveckling är det mycket viktigt att man inte rushar igenom övningarna och tänker att om en vecka är jag en ny människa. Så kommer det inte bli. Du behöver tid att låta varje övning få puttra i ditt medvetande, så att plocka fram kursen exempelvis varje söndag skapar en riktigt bra ram åt dig. Det är samma inramning som vi använder inom psykoterapin, varje vecka, samma tid under lång tid, det möjliggör förändring.

Tar du ansvar för vad som händer i ditt liv?

Accepterar du att du inte kan styra allt som sker? 

Allt är i förändring, ingenting består. Kan du se det som en sorts tröst? Varken det som vi definierar som gott eller dåligt består för evigt.  

Det är i princip omöjligt att förutspå framtiden, det är mycket lättare att forma den. Med denna inställning kommer du påverka vad du ser för möjligheter och därmed dina val. Trampar du däremot runt i samma miljö, samma vänner, läser samma sorts böcker, ser på samma TV-program så är det troligen så att din framtid också kommer vara som det varit hittills.

Om du däremot adderar nytt, tar in nytt, tänker om dig själv, kommer du att skapa ett nytt livsinnehåll. 

Valet är ditt, även om det kanske inte alltid känns så.


Complete and Continue