Vad vill jag?

Sokrates visar oss att människans problem har varit desamma i alla tider. Jag träffar i mitt yrke många som mår mentalt dåligt och uttrycker att de inte trivs i sitt arbete, med sina studier, i sitt liv, i sin relation, utan en relation, med sina föräldrar, saknar sina föräldrar, skaffa barn eller avstå och så vidare. Ofta kanske man försöker tänka sig fram till ett logiskt och rationellt beslut där man listar för- och nackdelar med respektive val. Samtidigt vill man ofta få ”verktyg” för att slippa känna ångest.  

Problemet är att för att veta vad man verkligen vill måste man kunna lyssna inåt, inte tänka med hjärnan, utan känna i hjärtat. Man måste lyssna på hjärtats visdom och inte fastna i blockeringar om vad man borde eller inte borde göra. Lita på din känsla. Sitter den i magen? Lyssna då på din magkänsla. Du kan aldrig få ett facit till dina livsval från någon annan. 

Ångest är ett symtom på att något behöver förändras. Att ta bort symtomet är att stänga av brandalarmet och låta branden vara kvar. En annan vanlig indikator är störd sömn. Döva den inte, lyssna istället på vad din kropp försöker säga dig. Vad är det din hjärna grubblar på eller ältar när du försöker sova? Dök samma tankar upp under meditationsövningen? Skriv ner dem, det är värdefull information. Samtidigt bör man se ångest som något oundvikligt, som en del av livet. Varje gång jag känner tvivel och osäkerhet ökar ångesten. Jag vill dock understryka att vi inte pratar om panikångest, utan enbart en viss oro i kroppen som kan vara av olika karaktär och ha olika styrka.

För att lyssna inåt krävs fokus inåt och att inte låta sig distraheras av diverse intryck på utsidan. Vissa av dessa kan vara svårt att välja bort, små barns behov måste gå först, man behöver gå till jobbet och så vidare. Men man måste inte se på TV eller scrolla i sociala medier, faktum är att de påverkar vår förmåga att fokusera på ett negativt vis och forskningen ser att de numera välbekanta stressrelaterade symtomen påverkas i hög grad av att vi fyller all tid med innehåll och oftast förvärrar saken med en skärm.

Vill du veta mer om detta rekommenderar jag att läsa Anders Hansens “Skärmhjärnan”. Även Anders har sommarpratat https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319465?programid=2071 Du kan även titta på "The social dilemma" (finns på Youtube, länk på min hemsida) om du vill ha mer input gällande temat.

För många av oss har livet bara rullat på och valen vi gjort har kanske inte alltid varit våra egna. Det är dock aldrig för sent att ta kommandot. Styra åt ett annat håll.

Är du medveten om vad som styr dig?

Hör du någon röst med förmaningar?

Börja ifrågasätt ditt beteende och dina vanor, gynnar det dig och ditt välmående?

Ditt liv?  

Complete and Continue