Övning livslinjen

Den här övningen kommer ta lite tid och görs bäst i omgångar.

Ta 3-4 stycken A4-papper och tejpa ihop dem i liggande format, så att du får ett avlångt papper. Rita en linje längs med hela pappret på mitten. Längst till vänster på linjen skriver du datumet du föddes, längst till höger dagens datum. Du har nu skapat utrymme för ditt liv.

Så börjar du fylla i på linjen märken som markerar saker du varit med om i ditt liv. Sätt ett litet märke på linjen, skriv kortfattat under linjen vad det var. T ex ”Började ettan”, "bästa kompisen flyttade", ”mormor dog”, "blev kär", ”fick en hund”, "sexdebut", ”flyttade”, ”skilsmässa”, ”sommarjobb”, "reste" och så vidare. Inget är för litet, inget är för stort.  Tänk att det aldrig kan bli för mycket, snarare tvärtom.

Du kanske kommer märka att det först kan vara lite svårt att komma igång, sätt då ut märken på fakta. Du vet att du har börjat skolan, flyttat, börjat jobba, fått barn och så vidare. 

När du blivit lite varm i kläderna kommer sannolikt mer och mer minnen att dyka upp. Ofta dyker de upp när du släppt taget om det och gått för att göra något annat. Då går du bara tillbaka till pappret och sätter dit det som dök upp. Låt processen få ta några dagar eller vad som passar dig men håll den levande. Ibland kommer det impulser att titta på gamla fotografier, fråga en förälder eller liknande. Gör det då, fånga din känsla av vad du känner lust till. När du känner dig nöjd=tömd är det dags att gå vidare. 

Om det är svårt, tala snällt till dig själv och notera vad som väcks. Finns det sorg över hur livet blev? Längtan efter förfluten tid? Fånga upp vilka tankar som väcks.

När du känner dig redo att gå vidare så ritar du nu in symboler som du tycker passar, exempelvis smileys. Glad lite högre upp, ledsen lite längre ner, utifrån om händelsen var positiva eller påfrestande. Bind sedan samman dessa smileys med en linje. Du har nu en kurva med toppar och dalar som åskådliggör livet, ibland är det upp, ibland är det ner.

Precis som hjärtslagen på ett EKG, utan toppar och dalar är det inget liv. 

Här kan det vara på sin plats med några ord om våra känslor. När en känsla uppstår så varar den i ca 90 sekunder innan den övergår i vad vi är vana vid att göra när den uppstår. Det vill säga, någon tar sista parkeringsplatsen mitt framför näsan på dig och du blir arg. Därefter reagerar du med att muttra några väl valda ord för dig själv medan du känner hur pulsen stiger. Det här kan förstöra hela morgonen för dig om du inte ser upp med vad du väljer att göra när det inte blir som du tänkt dig. Samma sak om du blir ledsen över att din vän inte beter sig som du behövt. Ditt val avgör din dag, antingen sitter du hemma och deppar och tänker tankar som kanske kan förstöra er vänskap, eller så föreslår du att ni ses en annan dag, och går vidare. Beroende på vad du har för uppväxt kommer detta vara lättare eller svårare att ta till sig.

Complete and Continue