Upplägg

Den ryska dockan beskriver människans psykiska inre där de olika storlekarna representerar våra olika åldrar. Vad har varit och hur har det påverkat mig? Spädbarnet, barnet och tonåringen har inte alls försvunnit utan finns kvar längst in och påverkar vårt vuxna jag.

Varför gör jag som jag gör? Vill jag göra som jag gör? I steg 1 kommer vi inleda med att inventera det som varit.

Steg två fokuserar på utveckling, utmaning, självkännedom och kunskap. Därefter följer det tredje, sista steget; att börja förändra(s).  

I alla tre stegen möter du olika övningar. Ofta vill vi göra saker tillsammans med en följeslagare. Gå på bio, sjunga i kör, lära oss dansa… trots att aktiviteten inte alls kräver att man är två. Denna process som du är i färd med att påbörja är en typisk sådan som gör sig bäst i eget sällskap. Det handlar dels om att vara ostörd i sina tankebanor men även att känna sig fri att uttrycka det som kommer utan att bli begränsad eller påverkad. Det viktiga här är inte att jämföra sina tankar med andra, det viktiga är att hitta din egen röst för att i ett senare, mognare skede börja dela med andra.

Alltid när man tar sig an en uppgift är det viktigt att definiera ramarna. Vad är det jag ska göra? Hur mycket tid behöver jag avsätta? Vad är mina förväntningar?

Se till att sätta ordentliga ramar för att göra processen hållbar. Med det menar jag att informera eventuella familjemedlemmar om att du gör detta och att du kommer behöva få lugn och ro under tiden. Det kanske finns ett tydligt utrymme när du är ensam hemma regelbundet men annars behöver du förklara för familjen att du behöver deras stöd och att de visar dig hänsyn. Kanske skapa en dörrskylt som familjen vet betyder att du behöver få vara ostörd? Åka till stugan en helg?

Om du däremot förväntar dig förminskande och misstro är det kanske bättre om du inte involverar din familj. Du kommer få tillfälle att titta närmare på detta senare.  

Oavsett hur din levnadssituation ser ut, se till att övningarna blir av! Fokus på dig och ditt välmående, vilket i förlängningen gynnar dina kära.


Complete and Continue